Co z cukinią?

Cukinia to bez wątpienia jedno z tych warzyw, bez których gros osób nie wyobraża sobie lata, a precyzyjniej mówiąc, letniego menu. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ to wszechstronne warzywo. Z powodzeniem z cukinii można zrobić świetny makaron warzywny, wegetariański gulasz, pasztet oraz wiele innych jeszcze rzeczy.Gdyby ktoś potrzebował inspiracji w tym obszarze, może je znaleźć bez najmniejszego problemu i później po prostu wypróbować. Pewnie jedne przepisy sprawdzą się, inne nie bardzo, ale zawsze warto coś nowego do jedzenia zaserwować rodzinie. Cukinia znana jest w wielu krajach. Włosi, Grecy, Bułgarzy, Chorwaci, Rosjanie to tylko niektóre nacje, które zajadają się tym przysmakiem. Ale i u nas dania z cukinii zyskują coraz większą rzeszę zwolenników. Przyrządzamy ją już na wiele sposobów. Czasami staje się ona zasadniczym składnikiem dania, a innym razem tylko dodatkiem, ale za każdym razem warto na nią zwrócić uwagę.
A jak w ogóle zabrać się za przygotowanie cukinii? Czy cukinię się obiera? Czy lepsze są większe okazy, czy może lepiej postawić na mniejsze, a tym samym młodsze? To szereg pytań, na które warto sobie odpowiedzieć, kiedy chcemy rzeczywiście przygotować dobre danie na bazie tego warzywa. Zatem spróbujmy nieco zgłębić temat, bo przecież go w niniejszym artykule nie jesteśmy w stanie wyczerpać. Jeśli kogoś bardzo zainteresowałyby potrawy z cukinii, niech po prostu sięgnie po obszerną książkę kucharską poświęconą temu warzywu, a będzie na pewno usatysfakcjonowany. Oczywiście, pod warunkiem, że ktoś lubi cukinię, bo nie każdy jest przecież jej fanem. Chociaż, prawdę mówiąc, jemy cukinię w różnego rodzaju sosach, jakie znajdujemy na półkach sklepowych. Rzecz jasna, nie wiedząc o tym. Jak to w ogóle możliwe? Możliwe, gdyż producenci cukinię właśnie wykorzystują jako swego rodzaju bazę zagęszczającą. Nic w tym dziwnego, ponieważ to stosunkowo tani składnik.
Wróćmy jednak do poszukiwania odpowiedzi na postawione powyżej pytania, bo nieco odeszliśmy od meritum. Zacznijmy od tego, czy cukinię się obiera, czy też nie. Otóż, jeśli obróbce poddajemy młode warzywo to można spokojnie zostawić na nim skórkę, bo ta jest w zasadzie miękka i nie będzie przeszkadzała. Jeśli natomiast mamy już bardziej wyrośniętą sztukę, raczej pozbądźmy się twardej skóry. Dobrze też jest wydrążyć warzywo, bo przerośnięte ziarnka absolutnie nie są pożądane w żadnej potrawie, gdyż zwyczajnie ją popsują. Żeby jednak nie było wątpliwości, trzeba wyraźnie podkreślić, że młode cukinie doskonale sprawdzają się we wszelkiego rodzaju zapiekankach czy po prostu na grillu, a te starsze i tym samym wyrośnięte najlepiej przeznaczyć do faszerowania. I tutaj otwierają się kolejne możliwości. Farsz do cukinii można zrobić z bardzo różnych składników. Tu można dowolnie łączyć smaki i składniki, a wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Jak widać, cukinia to faktycznie warzywo z dużym potencjałem. Warto jeszcze na koniec dodać, że jest lekko strawna oraz jest źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here