Ciążowa dieta a grzyby

Sezon grzybowy mamy w pełni, warto wiec wykorzystać ten okres do wzbogacenia swojej diety. Ze względu na intensywny smak niewielki już dodatek maślaków czy borowików całkowicie odmieni nawet pospolite dania. Musimy jednak pamiętać, by zbierać tylko te grzyby, które znamy i których jesteśmy pewni. Minęły czasy, gdy uważano je za mało wartościowe i wręcz szkodliwe przez ciężkostrawność. Zachodzi jednak pytanie, czy w ciąży można jeść grzyby?
Obecnie specjaliści są zgodni: można, a nawet jest to wskazane ze względu na bogactwo soli mineralnych i przeciwutleniaczy, a wiec związków chroniących przed szkodliwymi wpływami środowiska. Oczywiście grzyby muszą być z pewnego źródła, bezwzględnie o ustalonym gatunku przyjętym jako jadalny i poddane odpowiedniej przeróbce termicznej. Niewskazane jest spożywanie grzybów w postaci surowej.
Spośród minerałów obecnych w grzybach najważniejsze to żelazo, selen, fosfor, potas i cynk.
Żelazo jest konieczne do produkcji hemoglobiny. U kobiet w ciąży dosyć często występuje anemia, spowodowana zbyt małą ilością hemoglobiny we krwi. Związane to jest z ogólnym osłabieniem i złą kondycją organizmu. Do rozwijającego się płodu dociera zbyt mała ilość tlenu w rezultacie utrudniając właściwy rozwój. Brak żelaza może w ostateczności skutkować ryzykiem przedwczesnego porodu i zbyt niską wagą urodzeniową noworodka. Przy stwierdzeniu anemii konieczna jest zmiana diety, ponieważ żelazo dostarczane w pożywieniu o wiele lepiej się przyswaja niż to w tabletkach. Najwięcej żelaza jest w wołowinie, jagnięcinie, natce pietruszki i burakach. Warto sięgnąć tez po grzyby. Spośród nich szczególnie bogate w żelazo są pieczarki, kurki, smardze i boczniaki. Te ostatnie zawierają tez sporo kwasu foliowego, który pomaga zniwelować niebezpieczeństwo wystąpienia wad rozwojowych układu nerwowego u dziecka.
Fosfor jest ważnym minerałem dla rozwoju kości i zębów.
Potas utrzymuje równowagę płynów w organizmie i pomaga balansować ciśnienie krwi i pracę mięśni.
Cynk wzmaga odporność i jest konieczny do produkcji niektórych enzymów i insuliny. Szczególnie dużo cynku zawierają smardze.
Selen działa jako przeciwutleniacz. Wykazuje funkcje przeciwnowotworowe.Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga uniknąć chorowania w czasie ciąży. Dużo selenu zawierają pieczarki i bardziej egzotyczne grzyby jak portobello. Podobne działanie ma składnik ergotioneina, która także ma właściwości przeciw utleniające.
Nie bez znaczenia są także walory smakowe grzybów. Niewielki ich dodatek do potraw znacznie urozmaici posiłki i uczyni je atrakcyjniejszymi. Jest to szczególnie ważne w okresie, gdy kobieta uskarża się na brak apetytu i mdłości.
Przy planowaniu diety musimy pamiętać, by była urozmaicona i lekkostrawna. Należy unikać smażenia, stosując procesy gotowania i pieczenia. Grzyby można z powodzeniem dodawać do duszenia mięsa, gulaszów, farszów do pierogów i zup.
W zbilansowanej diecie dużą rolę odgrywają warzywa, zwłaszcza zielone, które także z reguły cechują się wysoką zawartością żelaza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here