Pieczenie ciast

Bardzo częstą tradycją, która jest praktykowana w mojej rodzinie, jest pieczenie wszelkiego rodzaju ciast. Mama w młodości była kucharką i gotowała na wielu weselach i imprezach okolicznościowych. Ma więc ten fach w ręku i potrafi bardzo dobrze przyrządzić każdą potrawę, a co więcej lubi to robić i z własnej woli bardzo często raczy całą rodzinę pysznościami. To właśnie od niej dowiedziałem się podczas mojego życia, a szczególnie dorastania, gdzie podpatrywałem co nieco, wielu ciekawostek z branży kulinarnej, które z pewnością przydadzą mi się w dalszym etapie życia. To ona powiedziała mi wiele razy, co zrobić, by masło się nie spaliło, lub czym zastąpić proszek do pieczenia, by ciasto pięknie urosło, a nie miało żadnych chemicznych dodatków. Już wtedy wiedziałem więc, że dobrym zamiennikiem są drożdże. Gotowanie mam chyba w genach, gdyż muszę przyznać, że lubię to robić i sprawia mi to dużo przyjemności. Moja żona jest mocno zadowolona, gdyż stereotyp kobiety w kuchni, jest w naszej rodzinie mocno zachwiany i prawda jest taka, że to właśnie ja wykonuję więcej tego typu prac i gotuję u nas częściej. Oczywiście z racji wykonywanych prac i różnych godzin, w jakich jesteśmy zajęci, posiłki przygotowujemy więc różnie, w każdym bądź razie częściej robię to ja. Naszym konikiem są zdecydowanie wszelkiego rodzaju słodkości i to nimi z przyjemnością najczęściej się upychamy. Z troski o zdrowie naszych dzieci staramy się to przed nimi często ukrywać, gdyż wiemy jak zły wpływ ma cukier na dorastanie małych dzieci i tylko raz na czas pozwalamy im czegoś spróbować, oraz robimy to gdy są one w domu. Nasze maluchy jedzą najczęściej owoce i zdrowe, oraz nieprzetworzone produkty, których na rynku jest naprawdę cała masa i można je dostać w dobrych i konkurencyjnych dla słodyczy cenach. Bardzo często robimy też wracając trochę do tematu drożdży różnego rodzaju ciasta, które są właśnie tego typu i rosną tak mocno, że wymyka nam się to czasem z pod kontroli. Wiemy przecież jaką siłę mają drożdże i jak mocno potrafią urosnąć, dając ciastu, bądź też drożdżówce wymiar, jakiego się nie spodziewaliśmy. Tego typu wypieki robimy najczęściej, gdy zapraszają nas do siebie znajomi i chcemy zaskoczyć ich czymś oryginalnym i nie pójść na łatwiznę. Wiadomo, że zdecydowanie bardziej docenia się to, gdy ktoś się wysili i da coś od siebie, zamiast pójść do sklepu i wziąć z półki pierwsze lepsze ciastka. Każdy inaczej patrzy na tego typu gości i wie, że zależy im z pewnością na znajomości, jeśli chciało nam się poświęcić swój czas i stać przy pieczeniu ciasta i robieniu go kilka godzin. Reasumując, gotowanie i kuchnia, to coś co kocha mnóstwo osób. Jest to zajęcie, które pomaga w stresie i sprawia, że zapominamy często o naszych codziennych problemach. W czasach, gdy prym wiodły nasze babcie i wszystko robiły z głowy, był to ich niewątpliwy fach w ręku. Teraz, gdy mamy dostęp do internetu, zawarte w nim mnóstwo przepisów i wszystko podane na tacy, gotowanie jest banalne i ciężko czegoś samemu nie zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *