Aluminium jest jednym z najczęściej stosowanym metalem zaraz po żelazie. Wynika to z jego wielu pożądanych cech takich jak jego niewielki ciężar, wysoka wytrzymałość, plastyczność, a także znakomita podatność na obróbkę. Posiada także wysoką odporność na korozję. Metal wyżej wymieniony świetnie przewodzi ciepło i elektryczność co zdecydowanie poszerza zakres stosowania.
Jego gęstość jest aż 3 razy mniejsza od stali. W odróżnieniu od innych gatunków stali jego gęstość zwiększa się przy niskich temperaturach i nie staję się kruchy co działa zdecydowanie na korzyść i zwiększa jego wytrzymałość.
Warto wspomnieć, że kolejnym plusem aluminium jest jego nietoksyczność. Aluminium inaczej glin jest 3 pierwiastkiem znajdującym się w skorupie ziemskiej i normalnym składnikiem naszego pożywienia.
Dlatego właśnie w kuchni możemy spotkać najwięcej przyborów wykonanych z tego metalu.
Czyszczenie aluminium możemy wykonać bardzo łatwo domowymi sposobami. Możemy do tego wykorzystać np sodę oczyszczoną, która nadaję się także do czyszczenia srebra oraz wodę utlenioną.
Do przygotowania mieszanki będziemy potrzebować jedną łyżkę sody oczyszczonej oraz 2 łyżki wody utlenionej. Brudne naczynia należy polać wyżej wspomnianą wodą utlenioną i na to nanieść sodę oczyszczoną. Następnie z pomocą szczotki bądź szorstkiej gąbki szorujemy zabrudzone miejsce.Po zakończonym czyszczeniu sodą należy umyć naczynie ręcznie pod bieżącą wodą. Z sodą należy jednak uważać, bo na powierzchniach pokrytych aluminiową powłoką może powodować odbarwienia.
Kolejnym sposobem jest użycie w celu wyczyszczenia soku z cytryny i kwasku cytrynowego. Jest to dużo łagodniejszy środek czystości i świetnie sprawdza się do czyszczenia aluminiowej powłoki. Mieszamy ze sobą jedną łyżkę soku z wyciśniętej cytryny z jedną łyżką kwasku cytrynowego. Możemy miksturę nanieść na zabrudzenie i polerować szczotką, albo nanieść mieszankę tylko na szczotkę i następnie polerować. Następnie umyć naczynie pod bieżącą wodą.
Kolejny sposób również nie wymaga od nas specjalnych zakupów, bo wykorzystujemy produkty, które większość z nas ma w kuchni. Musimy przygotować sobie mąkę, ocet i sól. Z wymienionych składników robimy pastę. Wszystkie proporcję mieszany w skali tzn jedna łyżka mąki, jedna łyżka octu z jedną łyżką soli.Wspomniana wyżej pasta świetnie nadaje się do czyszczenia tej powłoki. Polerujemy nią naczynie, na końcu myjemy je i suszymy.
Kolejnym nieco kontrowersyjnym sposobem używanym do czyszczenia aluminium jest ketchup. Należy nanieść go na zabrudzenie i zostawić tak na co najmniej 20 minut. do czyszczenia tym środkiem nie będzie nam potrzebna tym razem szczotka, bo należy go ściągnąć miękką ścierką i umyć naczynie.
Możemy również użyć octu rozcieńczonego z wodą w proporcji 1:2. Jest to doskonały sposób na usunięcie plam z tłuszczu i oleju. Najlepiej roztwór nanosić gąbką chociaż do trudno dostępnych miejsc lepiej dotrzemy używając szczotki.
Ocet można również wymieszać z płynem do naczyń co wzmocni działanie naszego płynu i przy niewielkich zabrudzeniach ten sposób w zupełności wystarcza.