Problemy z chorobami trzustki i wątroby są częstą przyczyną wizyt na ostrym dyżurze. Dolegliwości związane z chorą trzustką zwykle przypominają zatrucie pokarmowe i trudno jest je odpowiednio zdiagnozować. Czy trzustka boli i czym grozi jej zapalenie?
Objawy zapalenia trzustki
Do najczęstszych objawów towarzyszących zapaleniu trzustki można zaliczyć silny i uporczywy ból w nadbrzuszu. Może on utrzymywać się nawet kilka dni. Dolegliwościom bólowym towarzyszy pojawienie się ostrej biegunki oraz wymiotów, które nie ustają nawet po kilku-kilkunastu dniach. U większości pacjentów pojawia się również bardzo wysoka gorączka. Zdarza się, że ostre zapalenie trzustki przebiega bezboleśnie, a jedyne objawy to wymioty, biegunka oraz podwyższona temperatura ciała. Pacjenci wtedy odkładają wizytę u lekarza, gdyż zwykle mylą swoje objawy z zatruciem pokarmowym.
Najczęstsze przyczyny zapalenia trzustki
> obecność w woreczku oraz przewodach żółciowych kamieni/piasku
> kamica żółciowa przebyta w przeszłości
> spożywanie nadmiernej ilości alkoholu (osoby uzależnione od spożywania alkoholu są w największym stopniu narażone na ostre zapalenie trzustki)
> narkotyki oraz niektóre leki
> niewłaściwa dieta (otyłość, bulimia)
> predyspozycje genetyczne oraz wrodzone wady trzustki
Leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zwykle polega na 3-4 dniowej głodówce, która pozwala ustabilizować działanie narządu. Trzustka podczas trawienia wykonuje katorżniczą pracę, przez co czasowe nieprzyjmowanie pokarmu przynosi jej ulgę. Organizm powinien być nawadniany i odżywiany dożylnie, poprzez kroplówki. Jako leki pomocnicze w leczeniu ostrego zapalenia trzustki, zwykle stosuje się wyłącznie środki przeciwbólowe. W przypadku, jeśli przyczyną zapalenia są pojawiające się w woreczku kamienie, należy go usunąć.
Dieta trzustkowa – co wolno jeść?
Osoba po przebyciu zapalenia trzustki powinna przestrzegać specjalnej diety. Bezpośrednio po zabiegu należy trzymać się jadłospisu, który pacjent otrzyma od dietetyka razem z wypisem. Z początku są to wyłącznie lekkie kleiki, kisiele oraz gotowane warzywa.
Z biegiem czasu, dietę można stopniowo wzbogacać o nowe, lekkostrawne produkty. Warto jednak już do końca życia trzymać się diety, mającej jak najlepszy wpływ na stan trzustki.
Dieta trzustkowa powinna być lekkostrawna i pozbawiona zbędnych tłuszczy. Zaleca się unikania opiekanych i smażonych na oleju potraw. Zamiast tego, najlepszym sposobem przygotowania posiłków dla osób z chorą trzustką jest ich gotowanie, szczególnie na parze. Warto ograniczyć też spożywanie tłustego mięsa i zamiast wieprzowiny wybierać kurczaka lub chude ryby.
Czy trzustka boli, gdy jest w złej kondycji?
Choć wiele osób opiera swój stan zdrowia na dolegliwościach bólowych, już wcześniej zostało wspomniane, iż nawet w przypadku ostrego zapalenia tego narządu, nie muszą się one pojawić. Jedynym sposobem na uchronienie się przed chorobami trzustki jest trzymanie się lekkostrawnej diety, unikanie alkoholu oraz regularne badanie krwi po kątem parametrów trzustkowych.