Dieta bezglutenowa Jest to model żywienia, który opiera się na terminacji spożycia glutenu lub białka zbożowego oraz innych białek tego typu. Dieta bezglutenowa powinna być stosowana u osób cierpiących na nietolerancję glutenu lub celiakię, czyli chorobę trzewną. Nie ma potrzeby ulegania Modzie na dietę bezglutenową oraz stosowania jej bez wskazań lekarskich. Czym dokładnie jest dieta bezglutenowa? Jakie są wskazania oraz zasady do jej stosowania? Sprawdźmy to!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/czy-kazdy-moze-stosowac-diete-bezglutenowa/
Dieta bezglutenowa – czym właściwie jest?
Dieta bezglutenowa jest to dieta polegająca na eliminacji prolaminy – jaka pochodzenia zbożowego. Najbardziej znanym białkiem tego typu jest gluten, czyli białko pszeniczne. Wyróżnia się ono wysoką zawartością glutaminy oraz rośliny oraz w pełni funkcję zapasowe. Gluten jest tolerowany przez większość osób, jednak u niektórych może wystąpić jedna w poniższych nieprawidłowości:
- alergia na gluten
- nietolerancja glutenu
- celiakia – choroba trzewna
Dieta bezglutenowa – zasady
Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu glutenu. Dotyczy to zarówno jego naturalnych źródeł jak i produktów przetworzonych, do których gluten jest dodawany syntetycznie. Naturalnymi źródłami glutenu jest pszenica oraz jej odmiany, pszenżyto, żyto i jęczmień. Unikać należy zatem sporządzanych z tych zbóż – makaronów, pieczywa, wypieków, kasz, płatków śniadaniowych, kawy zbożowej czy słonych przekąsek. Należy zwracać również uwagę na to, czy gluten nie znajduje się w składzie produktów takich jak wędliny, mieszanki przypraw, kostki rosołowe, jogurty lub czekolady. Gluten może znajdować się również w lekach i suplementach diety, na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę przed ich stosowaniem.
Jakie są wskazania do stosowania diety bezglutenowej?
Osoby, które dotknięte są dietą bezglutenową powinny zredukować spożycie glutenu lub całkowicie je wyeliminować. Nie ma natomiast potrzeby stosowania diety bezglutenowej u osób bez żadnych wskazań. Najważniejszym wskazaniem do eliminacji glutenu jest wystąpienie objawów sugerujących nietolerancje lub alergia na gluten oraz celiakię. Przebiegłym nietolerancji zaobserwować możemy symptomy taki jak biegun ludzi, zaparcia, bóle głowy, chroniczne zmęczenie, spadek masy ciała czy bóle brzucha. W przebiegu choroby trzewnej objawy mogą sprowadzać się przede wszystkim do przewlekłych biegunek lub zaparć, spadku masy ciała, niedokrwistości z niedoboru żelaza, bólów i zawrotów głowy, osłabienia, zmęczenia i kołatania serca.
Zobacz też: http://mamatezkobieta.pl/post-przerywany-intermittent-fasting-na-czym-polega/