Nadwrażliwość zębów

Zaczyna się lato. Jest coraz cieplej i cieplej. Początkowo jest to przyjemne, ale po pewnym czasie czujesz, że jest zdecydowanie za gorąco. Jedyne czego potrzebujesz to ochłoda. Zimy napój lub lody stanowią idealne rozwiązanie sytuacji. Nagle pojawia się silny ból, przeszywający, kłujący ból zęba, który odbiera całą radość życia. Tak wiele osób zna ten scenariusz. Jednak jest na niego rozwiązanie. Nadwrażliwość zębów, bo to ona jest tym problemem, można łatwo pokonać. Przede wszystkim umów się z dentystą. Jedynie zabieg pomoże zwalczyć źródło problemu. Nie marnuj czasu. W Internecie z łatwością znajdziesz wiele gabinetów świadczących odpowiednie usługi. Wystarczy, że wpiszesz w swojej przeglądarce „dentysta Bydgoszcz, stomatolog Bydgoszcz”, lub oczywiście inne miasto, jeżeli akurat nie jesteś w Bydgoszczy. Jeżeli do wizyty u dentysty zostało jeszcze trochę czasu, możesz zmniejszyć ból używając specjalnej pasty lub płynu do płukania zębów ze środkiem wzmacniającym szkliwo. Pamiętaj, że nawet jeżeli ból ustąpi, to nie znaczy to, że problem zniknął. Konieczna jest wizyta u dentysty i zabieg mineralizacji szkliwa. Jest on łatwy i nie zajmuje dużo czasu. Jest to prosta i rutynowa czynność, którą powinien umieć przeprowadzić każdy stomatolog. Zabiegu nie trzeba się bać- nie jest on ani bolesny, ani nieprzyjemny. Różnica widoczna jest już na krótko po wyjściu z gabinetu. Po udanym zabiegu warto zastanowić się co było przyczyną problemu i unikać tego na przyszłość.

Pierwszą i najczęściej występującą przyczyną uszkodzenia szkliwa jest mocne zgrzytanie zębami. Powoduje ono również obciążenie i uszkodzenie całych zębów. Leczy się je za pomocą specjalnych aparatów, zakładanych na noc lub szuka się przyczyny stresu, który również może wywoływać nerwowo szczękanie i zgrzytanie zębami. Druga przyczyna to zbyt silne mycie zębów. Jeżeli szczoteczka ma powyginane włókna i dodatkowo dziąsła krwawią, na pewno tutaj zaczął się problem nadwrażliwości. Również to co jemy może uszkadzać szkliwo. Produkty kwaśne, głównie soki, ale też owoce mają duży wpływ na pH jamy ustnej. Kiedy ulega ono zmianie, szkliwo narażone jest na ubytki i uszkodzenia. Kolejne produkty, które nie wpływają dobrze na nasze zęby to jasne pieczywo, frytki, makaron i ciasta. Są to tak zwane złe węglowodany. Jeżeli to możliwe, to unikajmy ich.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>